informatički inženjering

Dodano!

Prijava

zatvori

Zapamti me? Zaboravili ste lozinku?

Registracija

zatvori

Prihvaćam uvjete korištenja

IFAS poslovno-knjigovodstveni aplikacijski sustav

Državni aparat zahtjevai fiskalne kase kod poduzetnika koji posluju s gotovinom.

Tko je sve obuhvaćen procesom fiskalizacije?

Zakon o fiskalizaciji, obuhvaća pravne i fizičke osobe, bez obzira da li su obveznici poreza na dohodak ili na dobit. Glavni kriterij je da su obveznici izdavanja računa, te da izdaju gotovinske račune, a to su prije svega:

- poduzetnici-obveznici PDV-a (čl. 15. Zakona o PDV-u) i

- fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i vode poslovne knjige (obrti i djelatnosti izjednačene s obrtom – Zakon o porez na dohodak, čl. 23.).

Tko ne podliježe procesu fiskalizacije?

Prema postojećem prijedlogu Zakona o fiskalizaciji, neće biti obveznici fiskalizacije oni koji obavljaju slijedeće djelatnosti:

1. prodaju karata ili žetona u putničkom prometu,

2. prodaju na tržnicama,

3. prodaju novina i dnevnog tiska,

4. prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda,

5. prodaju proizvoda i/ili usluga u poštanskom prometu,

6. zaprimanje uplata za sudjelovanje u igrama na sreću i zabavnim igrama,

7. prodaju robe ili usluga putem prodajnih automata,

8. pružanje bankarskih usluga, te

9. ostvarene promete evidentirane putem mjernih instrumenata (električna energija, plin, voda, telefon i slično) od energetskih, komunalnih, elektroničkih komunikacija i drugih pravnih osoba.

Od kada je počela primjena Zakona?

Od 01.01.2013.g. počinje primjena Zakona za:

- velike i srednje poduzetnike, te

- za ostale poduzetnike koji se bave djelatnostima Pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (Oznaka I prema NKD 2007).

Od 01.04.2013.g. počinje primjena za:

- trgovinu na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala (Oznaka G prema NKD 2007).

Od 01.07.2013.g. fiskalizacija se primjenjuje na sve ostale obveznike.

Da bi fizkalizacija bila primjenjiva potrebno je izvršiti tehničke pripreme

1. Obveznik fiskalizacije biti će dužan od FINA-e pribaviti digitalni certifikat koji će služiti za elektroničko potpisivanje tj. identifikaciju poduzetnika. To se već sada može početi za neke grupe poduzetnika.

FININ NAPUTAK ZA FISKALIZACIJU

Porezna uprava je za potrebe provođenja Zakona o fiskalizaciji odabrala model u kojem će se koristiti digitalni certifikati. Fina je, za sada još uvijek jedini, evidentirani izdavatelj digitalnih certifikata (CA) pri Ministarstvu gospodarstva te je uloga Fine u provođenju ovog Zakona izdavati digitalne certifikate obveznicima Zakona.

Obveznici fiskalizacije trebaju radi provedbe fiskalizacije od Fine nabaviti produkcijski aplikativni digitalni certifikat. Postupak registracije odnosno izdavanja aplikativnih certifikata reguliran je zakonom, a provodi se u registracijskom uredu Fine na slijedećoj adresi http://www.fina.hr/lgs.axd?t=24&id=1544
Certifikati Fine su usklađeni s X.509 v3 standardom i preporukom RFC 5280 koja regulira uporabu X.509 v3 certifikata na internetu. Aplikativni certifikati koje Fina izdaje za potrebe fiskalizacije su certifikati u soft obliku, usklađeni su s međunarodnim standardima i njihovo korištenje je moguće na raznim platformama što znači da nisu ograničeni ni na jednu specifičnu računalnu platformu.

Na ovim stranicama obveznici fiskalizacije i informatičke tvrtke koje će obveznicima uspostavljati sustav fiskalizacije mogu pronaći sve informacije koje su im potrebne za izdavanje i preuzimanje aplikativnih certifikata za potrebe fiskalizacije.
http://www.fina.hr/lgs.axd?t=24&id=1543

2. Trebati će nabaviti računala/PC kase sa Windows operativnim sustavom i pristupom na internet jer će cijeli postupak izdavanja gotovinskih računa biti elektroničkim putem. Paragon blokovi odlaze u povijest.

3. Trebat će postojeća programska rješenja prilagoditi zakonskoj regulativi - ali to rješava Hard Jura.

4. Trebati će osigurati internet priključak jer će postupak izdavanja računa biti vezan uz internetsku vezu sa Poreznom upravom koja će svakom računu dodjeljivati jedinstveni broj (identifikator) . 

Vaša košarica je prazna.

Ukupno: 0,00 kn

Naruči

Hard Jura d.o.o.

Josipa Jelačića 10A

hardjura@hardjura.hr

43000 Bjelovar

Tel. 043/221-300

Fax. 043/244-184

Radno vrijeme: 07 - 16h

informacije@hardjura.hr

Upišite se u mailing listu

© 2020 Hard Jura d.o.o. | design by Nebojša Pongračić | app-icons by VisualPharm